Vlada odobrila 1.000.000 KM za nezaposlene i 1.600.000 KM za udruženja i sportske klubove

15.7.2020. Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj 108. vanrednoj sjednici usvojila je Program utroška sredstava za 2020. godinu – III. dio i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2020. godinu po javnom pozivu.

Image for news

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je po ovom programu najveći dio sredstava, 3.000.000,00 KM, predviđen za realizaciju Zakona o suzbijanju posljedica korona virusa. 

„Također, tu je transfer od 1.000.000,00 KM Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kako bi ova sredstva bila raspoređena nezaposlenima. Kada su u pitanju transferi u oblasti sporta i kulture najznačajnija je stavka od 1.600.000,00 KM, a taj novac će biti raspoređen po utvrđenim kriterijima, sportskim klubovima i udruženjima na prostoru Distrikta. Većina klubova u Distriktu će nastaviti takmičenje u narednoj sezoni i ti novci su im neophodni kako bi mogli započeti svoj redovan rad“, kazao je Gudeljević. 

Na vanrednoj sjednici usvojena je i Odluka kojom se vrši prenamjena sredstava u iznosu od 3.500.000,00 KM i sredstva će se isključivo koristiti za namjene saniranja zdravstvenih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće zbog COVID-19 na području Distrikta. 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju kriterija za finansiranje planova i programa rada ili zahtjeva mjesnih zajednica, udruženja građana i fondacija Brčko distrikta BiH i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava grantova – subvencija u 2020. godini u Kabinetu gradonačelnika – IV. dio. 

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada je odobrila i Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje nekretninom bez naknade i Prijedlog odluke o promjeni namjene javnog dobra. 

Informacija o statusu i realizaciji projekta Uspostavljanje sistema za registraciju poslovanja na jednom mjestu (OSS) primljena je k znanju gdje je i data saglasnost gradonačelniku za potpisivanje Ugovora o savjetovanju sa Međunarodnom finansijskom korporacijom u ime Vlade Brčko distrikta BiH. Primljena je k znanju i Informacija o projektu „Doprinos migracijskim politikama zasnovanim na dokazima za zdravstveni i sektor informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) u BiH gdje je i jednoglasno odobren Prijedlog odluke o imenovanju članova Savjetodavne komisije. 

Članovi Vlade danas su održali i treći nastavak 81. redovne sjednice na kojoj je odobren Nacrt zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH kao i prateći propis Prijedlog nacrta zakona o izmjeni i dopunama Zakona o inspekcijama koji će biti upućen na daljnju skupštinsku proceduru.